Martı Elektrikli Scooter İncelemesi
Caddelerde, sokaklarda ve sahillerde kilitli olarak bekleyen Martı’ya ait elektrikli scooterları, mobiletleri ve mopedleri akıllı telefonunuzun uygulama mağazasından indirebileceğiniz “Martı” mobil uygulamasını kullanarak kiralayabiliyorsunuz. Kiralama işlemi yapabilmek için öncelikle uygulamaya kayıt olmanız ve bir kredi kartı tanımlamanız gerekiyor. Sonrasında ise harita üzerinden müsait olan bir aracın yanına giderek telefonun ekranındaki yönergeleri takip etmelisiniz.
Martı 2022 Ücretlendirmesi:
Martı Scooter
Açılış Fiyatı: 1,99 lira*
Kullanım süresince her bir dakika için: 1,49 lira*
Martı Mobilet
Açılış Fiyatı: 1,99 lira*
Kullanım süresince her birdakika için: 2,49 lira
Martı Moped
Açılış Fiyatı: Ücretsiz
Kullanım süresince her bir dakika için: 2,49 lira
*Bulunduğunuz bölgeye göre açılış fiyatı değişmektedir. Mesela toplu taşıma duraklarına uzak bölgelerde araçları merkeze taşımanızı teşvik etmek için genellikle açılış ücreti alınmıyor. Bunun yanında indirimli park alanları mevcut. Aracınızı bu bölgelere park ederseniz çeşitli oranlarda indirim sunuyor.
Martı Mobilet
Martı mobiletleri kullanmak scooterlara göre daha basit ve güvenli. Daha kolay denge sağlanabiliyor. Menzil ve yokuş performansı scooterlara göre çok daha iyi. Uzun mesafeli ulaşım ihtiyaçlarınızda mopedleri kullanabilirsiniz. Bisiklet süren herkes bu araçları kolaylıkla kullanabilir. Hızlanması oldukça iyi. Yine alışana kadar tedbirli kullanmak gerekir.
Martı Moped
Martı mopedleri kullanmak için herhangi bir sınıfa ait ehliyetinizin olması gerekiyor. Mopedleri kiralamadan önce ehliyetinizi uygulama üzerinden göndererek doğrulama işlemi yaptırmış olmanız gerekli. Aksi halde mopedleri kiralayamıyorsunuz. Ehliyetinizi onaylatmak için Martı uygulamasındaki seçenekler kısmından Ayarlar > Hesap Doğrulama > Sürücü Belgesi kısmına tıklayın ve ehliyetinizin fotoğrafı ile kendi fotoğrafınızı yükleyin. Mopedlerde kask takmak zorunlu. Yanınızda bir kask taşımanıza gerek yok. Mopedlerin bagaj kısmında kask bulunuyor. Kiralama işlemini başlattığınızda bagaj kilidi açılıyor ve kaskı alıp kullanabiliyorsunuz.
Sürüşe Başlama
Martı uygulamasına giriş yaptığınızda bölgenizde bulunan kiralanabilir araçları görebiliyorsunuz. Her bölgede mobilet ve moped modelleri bulunmuyor. Kiralama yapacağınız aracı seçerken şarj durumuna da dikkat etmelisiniz. Kiralamak istediğiniz araç biraz uzağınızdaysa ve kimsenin kiralamasını istemiyorsanız “Rezerve et” butonundan aracı kendiniz için ayırabilirsiniz. Tabi ki rezerve etmenin de bir bedeli var. Eğer bulunduğunuz bölgede kiralanabilir araç yoksa ekrandaki haritada hiç bir cihaz görünmez. Bazı yerlerde 3-4 martı aynı direğe bağlanmış oluyor. Hangisinin kiralayacağınız araç olduğunu üzerindeki koddan ayırabilirsiniz. Kiralama yapmadan önce aracın tekerlerinin, gövdesinin, fren ve gaz pedallarının sağlam olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Kilitli olan bir martıya dokunduğunuzda güvenlik nedeniyle kısa süreli alarm çalacaktır. Endişelenmenize gerek yok. Kendi kendine susuyor 🙂 Yolculuğa başlamadan önce gitmek istediğiniz yerin park yasağı olan bir bölge olmadığından emin olun. Aksi halde park yasağı olan bölgeye aracı bırakamayacağınız için istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyorsunuz. Martı’nın en can sıkıcı yanı da bu.
Başla ile Ücretlendirme Başlıyor
Kiralamak istediğiniz martıyı seçtikten sonra uygulama üzerinden “Başla” butonuna bastığınızda kilidi otomatik olarak açılıyor ve ücretlendirme başlıyor. Sürüşünüz bittikten sonra da aracınızı doğru bir şekilde parkedip, kilidi yeniden bağlayıp ekranda gösterildiği gibi fotoğrafını çekerek kiralama işlemini sonlandırabilirsiniz. Sürüş esnasında kilidi açık tutmanız gerekiyor. Martıyı kilitli olduğu yerden kurtarıp kilidi tekrar takarsanız sürüşünüz sonlanır ve araç hareket etmez. Kilit olayı sadece elektrikli scooterlar için geçerli. Mobiletler ve mopedlerde elektrikli kilit bulunuyor ve kilitler otomatik olarak açılıp kapanıyor.
- Martı Scooter
- Martı Scooter
- Martı Scooter
Acele Etmeyin, Ani Hareketler Yapmayın
Daha önce hiç scooter kullanmadıysanız Martı scooterı boş bir yolda düşük hızda biraz denemenizi tavsiye ederim. 1-2 dakika içerisinde scootera alışıyorsunuz. Araçların geçmediği bir bisiklet yoluna girip orada Martı kullanmanız hem araca alışmanız hem de güvenli bir sürüş için ideal bir yer. Scooter olduğu yerde duruyorken gaz pedalına bassanız bile hareket etmez. Elektrik motorunun aktif olması için ayağınızla biraz ittirmeniz gerekiyor. Ayağınızı çamurluğu üzerine koymayın. Çamurluk tek bir yerden gövdeye bağlı ve üzerine bastığınızda tekere baskı uyguluyor. Scooterın üzerindeki duruşunuza da dikkat edin. Duruşunuz bozuk olursa kat ettiğiniz mesafeyi yürümüş olmaktan daha çok yorulursunuz.
Yokuş Performansı
Yokuş performansı teknik olarak belli. Fakat biraz da size bağlı. Kilonuz düşükse ve doğru bir duruşa sahipseniz 15 derece eğimli yokuşları çıkabilirsiniz. Düz yolda giderken nasıl kendinizi ileride tutmaya çalışmanız gerekiyorsa yokuş çıkarken bunun daha fazlasını yapmanız gerekiyor. Tabiri caizse düz yolda rükuda gidiyorsanız yokuşta secdeye kapanmanız gerekiyor 🙂 Bir scootera tam olarak alışmak için bir kaç ay düzenli olarak kullanmanız gerekebilir. Bu sebeple eğer yeni kullanıcıysanız kendinizi riske atacak hareketlerden kaçının. İnsan ya da araç trafiğinin yoğun olduğu bir yola çıkarken dikkatli ve yavaş gidin. Tekerlerin saplanabileceği ızgaralara ve çukurlara dikkat edin. Bir anda kendinizi yerde bulabilirsiniz. Güvenlik için en azından bir kask ile kullanılması iyi olur. Yanınızda taşımak zorunda olduğunuz bir çanta varsa bunu sırtınıza alın. Sağda veya solda durması dengenizi bozacaktır.
Nereye Parkettiğinize Dikkat Edin
Yolculuğunuz bitti ve artık martı ile vedalaşmak istiyorsunuz. Bunun için hizmet bölgesi içerisinde gözünüze kestirdiğiniz herhangi bir direği tercih edebilirsiniz. Scooterı uygun bir yere bağlayıp “Foto Çek ve Bitir” butonuna basarak ekranda gösterildiği gibi fotoğraf çekip park etmeniz gerekiyor. İşlem tamam. Yanlış fotoğraf çekmeniz ya da düzgün bir şekilde kilitlemeden scooterı terketmeniz durumunda ceza ödüyorsunuz. Buna dikkat edin. Scooterları herkesin serbestçe girebileceği ve görebileceği bir yere park etmek zorundasınız. Mesela bir sitenin kendi bahçesine park edemezsiniz.
Telefon Tutucu ve Zil Mutlaka Olmalı
Martıların üzerinde telefon tutucu olması iyi olabilirdi. Ne kadar süre kullandığımı, şarjımın ne kadar kaldığını ve hangi rotada olduğumu uygulama üzerinden takip edebilirdim. Ayrıca eğer bu bir ulaşım aracıysa haritalar servisini de kullanmam gerekebilir. Böylece gideceğim yolu görebilmek için yine telefona ihtiyacım olacak.
Martı Ceza Tarifesi 2022:
- Verdiğiniz zarara göre kullanıcı kaynaklı hatalarda Scooter ve Mobilet için 15 bin TL’ye kadar, Moped için 30 bin TL’ye kadar tamir bedeli
- Yanlış kilitleme: 50 TL
- Martı Mopedi kullanırken kask takmama 200 TL, diğer araçlar için ceza yok
- Yalış şekilde park: Scooter için 40 TL, Mopet ve Mobilet için 100 TL (Aracı yangın musluğu, duba, refüj, kepenk, çöp konteynırı, engelli yolu ya da otomobile bağlama)
- Aracı herkese açık olmayan bir alana (Site ya da özel mülk bahçesi vb.) park etme: 250 lira
- Sürüş sonu fotoğrafının kurallara aykırı şekilde arka arkaya 3 kez hatalı çekilmesi 40 lira
- Park yasağı olan yere parketme ya da yasaklı bölgede sürme: 100 TL
- Martı scooterın hesap sahibi dışında kullanılması: 300 TL’ye kadar, Mopet ve Mobilet için 600 TL’ye kadar
- Martı ile özel araçlara ya da toplu taşıma araçlarına binilmesi: 500 TL
- Çalıntı, kayıp ya da zayi durumunda: Scooter ve mobilet için 15 bin TL, Mobilet için 30 bin TL
Martı Scooter Filosu Hangi Araçlardan Oluşuyor?
Martı’nın filosu neredeyse tamamen yerli üretim olan Anadolu 1 modelinden oluşuyor. Martı ilk çıktığında Segway ES1 ve Xiaomi M365 kullanıyordu. Anadolu 1 ise Martı mühendislerinin kendi tasarımı.
SIKÇA SORULAN SORULAR:
Telefonumun Şarjı Biterse Ne Yapacağım?
Martı kiralayabilmek için telefon ve internet şart. Kiralama süresince Martı uygulamasının internete bağlı kalması gerekiyor. Bu sebeple kiralama işleminden önce internet paketinizin ve şarjınızın dolu olduğundan emin olun. Telefonunuz kapanır veya internetiniz biterse ücretlendirme devam eder. Böyle bir durumla karşılaşırsanız aracı uygun bir yere parkedip Martı’nın üzerindeki kodu, tarih, saat ve iletişim bilgileri ile birlikte destek@marti.tech e-posta adresine gönderebilirsiniz. Martı durumu inceler ve ona göre bir ücretlendirme yapar.
Scooterın Şarjı Biterse Ne Yapacağım?
Scooterın şarjı biterse ilk gördüğünüz direğe bağlayıp yolculuğu sonlandırın. Şarjı biten scooterlar toplanıp şarj ediliyor ve belli yerlere yeniden bırakılıyor.
Sürüşü Sonlandıramıyorum Ne Yapacağım?
“Sürüşü bitir” butonuna bastığınız halde sürüş sonlanmıyorsa yüksek ihtimalle park yasağı olan bir bölgeye park yapmaya çalıştığınız içindir. Hizmet alanı içerisinde ve park yasağı olmayan bir alanda olduğunuzdan eminseniz kredi kartınızın limiti ödeyeceğiniz miktar için yeterli olmadığından da sürüş bitmiyor olabilir. Böyle durumlarda uygulama üzerindeki “Bize Ulaşın” kısmından müşteri hizmetlerine ulaşmanız gerekmektedir.
Kaza Yaparsam Ne Olacak?
Kaza yapmanız durumunda önce kendi sağlık durumunuzu kontrol edin ve eğer iyi durumdaysanız uygulamadaki Bize Ulaşın > Kaza Bildir kısmından müşteri hizmetlerine olayı aktarın. Babanızın arabasını kaçırıp kaza yapmış gibi korkmayın. Eve döndüğünüzde kimse sizi azarlamayacak ama verdiğiniz zarar karşılığında ödeyeceğiniz miktarı babanız duyduğunda yine size kızdırabilir 🙂 Martı Müşteri Hizmetleri: 0850 800 61 25
Martı Kiralamak için Kaç Yaşında Olmalıyım?
Martı scooter ve mobilet kiralamak için 15 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekiyor. Martı moped için ise ehliyet şartı olduğundan en az 18 yaşında olmanız gerekiyor. Bu yaşın altındaki kullanıcılar her türlü ceza ve yaptırıma karşı sorumludur.
2 kişi Binebilir miyiz?
Hayır binemezsiniz. Kiralanabilir tüm martı araçları tek kişiliktir. Martı süren birinin arkasına, önüne, kucağına, kanadına, tepesine binmek yasaktır. Scooterı kiraladıktan sonra başkasına sürdürmeniz veya başkasına kiralamanız da yasaktır. Çocuğunuzu ya da sevgilinizi arkanıza alıp sürmeniz de yasaktır. Ama bunları hep görüyoruz 🙂 Scooterların ve mobiletlerin sırt çantanızla birlikte taşıma kapasitesi 100 kg., mopedlerin ise 150 kg’dır.
Hizmet Bölgesinin Dışına Çıkarsam Ne Olur?
Hizmet bölgesinin dışına çıkmamanız gerekiyor. Çıkmanız durumunda cihaz alarm veriyor ve müşteri hizmetleri sizi arıyor. Gelen uyarıyı dikkate alıp tekrar hizmet alanına girebilirsiniz. İşte telefon tutacağı olsa uygulama üzerinden sınırlarınızı da takip edebilirdiniz.
Scooterı En Fazla Kaç Saat Kiralayabilirim?
Martı scooterlar en fazla 24 saat kullanılabilir. 24 saat süre dolmadan iade etmeniz gerekmektedir.
Martı Scooter Artıları:
Her yerde var
Uygulamayı kullanmak basit
EğlenceliMartı Scooter Eksileri:
Telefon tutucu yok
Biraz pahalı
Martı: Kısa Mesafeye Alerjisi Olan Sarı Taksilerin Katili
Şehirlerde kiralanabilir scooterlar, mobiletler ve mopedler olması güzel gelişmeler fakat trafik kültürümüzde bisiklet bile henüz bir ulaşım aracı olarak kabul görmemişken bu araçları bir ulaşım aracı olarak kullanımanın tehlikeli bir yanı da var maalesef. Bisiklet ve scooterlar için ayrı yollar yapılmalı ve mevcut olanlar artırılmalıdır. Aksi halde yaya geçidinde bile yayadan yol bekleyen ve yol vermediğiniz taktirde ezip geçen sürücülerin olduğu bir trafikte scooterlarla yol almak can kayıplarına neden olacaktır.
Martı Hangi İllerde?
1 Mart 2019 tarihinde İstanbul’da hizmet vermeye başlayan Türkiye’nin ilk profesyonel ve yaygın elektrikli scooter paylaşım girişimi Martı şuan için Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çorlu, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, İskenderun, Kocaeli, Mersin, Muğla, Sakarya, Ordu ve Yalova’da hizmet veriyor.
kaç km hıza cıkabılıyorlar gıdecegımız yere ne kadarda gıdıcemızı hesaplamamıza yardımcı olan en buyuk bılgıyı paylasmamıslar
Araçlarda güvenlik nedeniyle otomatik hız sınırlayıcısı bulunmaktadır ve bu saatte 15 km’dir.
Bir mahalleden başka bir mahalleye gidebiloyozmu
Gideceğiniz mahalle sürüşe yasak bölgeler arasında değilse (haritada gri alanlar olarak işaretlenmiştir) gidebilirsiniz.
Kullanım sınırlarında olmak şartıyla bir mahalleden diğerine gidilebilir
Ortalama 30 km hız yapıyor ve caddeden 1 sokak içeri giriyorsun saçmalığa bak anında alarm ötüyor gaza basıyorsun cihaz gaz almıyor ilerlemiyor yani elinle tekrar caddeye getirip cadde üzerinde kullanman gerekiyor 15 dakika bindim 5 dakikası kitleme ile caddede giderken üstelik gaz almadı ayağımla ittirerek taşıdım 5 dakikası böyle gitti
Saatte 180 km hiza kadar ulasiyor:)
Martı scooterların 2 ayda bir yenilendiğini duymuştum. Bunların kullanımdan kaldırılan 2.el elektrikli scooter fiyatları ne kadar?
Aynı kart üzerinden iki farklı telefondan binebiliyormuyuz ?
Merhaba, evet binebiliyorsunuz.
Şarjı en az kaçken kullanılıyor ?
Şarjı düşük olanları kiralamaya uygun araçlar içerisinde göstermiyor. Genel olarak %50’nin altına düşen araçların şarjını hemen yeniliyorlar.
Evet. Ben iki farklı telefon numarası, tek kredi kartı ile 2 telefonumda da sorunsuz kullanıyorum.
Süspansiyon sistemi eklenmeli. Bazı bozuk yollarda aşırı titreme yapıyor.
Martıların renk seçimi güzel, hizmet kalitesi sürekli etrafımızda yüksek pil ile bulunan martılardan belli, tek değişmesi gereken şey HIZ SORUNU. Şehirlerde çoğu insan bir yerlere yetişmeye çalışıyor, kimi zaman ben de öyle. Gel gelelim 30 KM yolu 1 saatte gideceksem, neden bu ücreti ödeyeyim? Toplu taşıma kullanırım. O da aynı sürede ulaştırıyor. Bu sorunu basit bir kademeli pedal ile hızı çok da olmayan %50-60 civarında yukarı çekebilirseniz o zaman bir çoğumuzun yapacağı gibi ben de tercih ederim.
Tabi şimdiki dakika başına ücret modelinde bu zarara yol açabileceğinden, mesafeye göre ücretlendirme seçeneği ile ortadan kalkar bu sorun. GPS son derece tutarlı. Bu durumda herkes kazanır. Bunun dışında eklemek isterim, uygulamanız çok kullanışlı, hafif, tutarlı. Teşekkürler.
Martı nın ömrü 1,5 Ay demişsiniz. Bu scooter ın kendi ömrü mü 1,5 Ay sonra yenisi mi gerekiyor açıklar mısınız
Normal ömrü değil tabi ki. Martılar sokakta olduğu (kar, yağmur, çamur vs.) ve “gavurun malı gibi” anlayışıyla kullanan kullanıcılar olduğu için kısa sürede perte çıkıyor. Yoksa çok sağlam ürünler. Ama bunu kiralayıp denize atan bile oluyor.
Martıların menzili hakkında neden bilgi yok?
Örn ,doluluk oranı 16% gösteriyorsa 5km için almalı mı?Yarı yolda kalır mı endişesi oluştu. Maalesef uygulamada da bilgiye ulaşamadım.
Saygılarımla,
Menzil %100 şarj ile 25 km olarak kabul edilebilir. Menzil havanın sıcaklığına, gideceğiniz yolun eğimine ve sürücünün ağırlığına göre değişiklik gösterdiği için net bir sayı olmaz. %16 şarjı olan bir aracı kiralamayın.
Selamlar Ahmet Bey. Martıların şarjını kendi ekibiniz mi yapıyor yoksa yurtdışı uygulamaları gibi, şarj için firmanızdan bağımsız kişiler de bunu yapabiliyor mu? Ya da bu konu ile ilgili çalışmalarınız var mıdır?
Merhaba, Martı şahsıma ait bir firma değildir. Ben sadece inceleme yapıyorum. Martı’ların şarjını Martı saha ekibi yapıyor.
merhaba. uygulamada sürüşe başla dediğimde 10 dk üzerine zaman işlemeye başladı. 10 dk fazla ödedim yani. neden öyle?
Normalde böyle bir şey yok. Acaba sürüş öncesi yanlışlıkla rezerve mi ettiniz?
Merhaba Ahmet bey, uygulamayı başlattığımız telefon muhakkak sürücünün yanında mı olması gerekiyor? Örneğin ben telefonumla kiraladım eşim bindi. Bir süre sonra telefonumdaki uygulama kapandı ve scooter kilitlendi.
Merhaba elbette yanında olması gerekiyor. Sürüşü bitirmek için aracı parkettikten sonra fotoğrafını çekerek uygulama üzerinden sonlandırmanız gerekiyor.
Martı hangi marka scooter kullanıyor ?